where people
Thema
Blog
Books
Documentaire
Interview
Succesverhaal
Third places
Bekijk alles
Team
Backbone
Backbone
Communication
Design
Design
Goat
Management
Project
Project
Research
Bekijk alles
INPACT model
Imagine
Navigate
Position
Artify
Construct
Test
Bekijk alles
Typologie
Bar-Restaurant
Bibliotheek
Cafe
Education
Gezondheidszorg
Government/Civic
Healthcare
Hotel
Library
Lounge
Mixed Use
Mobiliteit
Museum
Muziekschool
Office
Onderwijs
Onderzoekscentrum
Ontspanning
Overheid/Maatschappelijk
Research Centre
Retail
Social-Infrastructure
Sociale-Infrastructuur
Sport
Theater
Theatre
Urban
Bekijk alles
Discipline
Architecture
Architectuur
Graphics
Interieur
Interior
Landscape
Landschap
Onderzoek
Participatie
Participation
Research
Stedenbouw
Urbanism
Bekijk alles
Country
Duitsland
Germany
IJsland
Nederland
Netherlands
Noorwegen
Palestina
Bekijk alles
Search
Projecten

Bewegen, lezen, snacken en ontspannen

Huis van Eemnes

Hoe combineer je onder één dak de rustige omgeving van een bibliotheek met de dynamiek van een sport- en cultuurcentrum? Door een interieur te ontwerpen dat een brug slaat tussen deze twee ogenschijnlijke uitersten. Hoe kun je de functionele kloof het beste dichten? Met open oren. Het resultaat is een onverwachte derde plek voor alle smaken en toestanden - van cultureel of culinair tot ontspannen of actief.

Opdrachtgever
Gemeente Eemnes

Locatie
Eemnes, NL

Partners
MARS Interieurarchitecten

Omvang
2.800 m²

Status
Gerealiseerd

Why

Sport en cultuur gaan samen

Het omvangrijke Huis van Eemnes heeft een belangrijke kernfunctie voor het dorp. De profit en non-profit organisaties in het huis delen meer dan alleen de entree, wat leidt tot aantrekkelijke samenwerkingen en programmering. Huis van Eemnes is uniek door de combinatie van twee uitersten: de rustige omgeving van Bibliotheek Gooi en meer en de levendige sfeer van het sport- en cultuurcentrum. Deze combinatie vroeg om een interieur dat een brug slaat tussen deze twee ogenschijnlijke tegenpolen.

"Huis van Eemnes is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor alle inwoners die onverwachte functies combineert."

Robert-Jan Vos
Directeur Huis van Eemnes
How

Behoeften en wensen

Samen met onze klant zijn we het proces gestart en hebben we in een workshop een visie ontwikkeld. Deze visie vormde het uitgangspunt voor het interieurontwerp. De samenhang tussen de verschillende functies in Huis van Eemnes is bereikt door de nadruk te leggen op saamhorigheid. Tegelijkertijd luisterden we goed naar de naar de behoeften en wensen van de verschillende bewoners van Eemnes. Ons gezamenlijke doel was om alle bezoekers zich thuis te laten voelen, of dat nu in het multifunctionele theater, de brasserie, de gymzaal, de ‘huiskamer’ of de bibliotheek zou zijn.

Ontmoeten, lezen en ontspannen

Een onverwachte "third place"

Hier kun je boeken lenen of lezen, koffie drinken, lunchen of dineren, genieten van een voorstelling, vergaderen, maar ook sporten en nog veel meer.

What

Bruisend hart

Bij binnenkomst betreden bezoekers het bruisende hart van het culturele centrum. Het ritme van de gecombineerde functies wordt bepaald door een ruimtelijke mix van bibliotheek, brasserie en bar. Deze publieke functies zijn open met elkaar verbonden en worden omringd door multifunctionele ruimtes, waaronder een theaterzaal en een grote sporthal. Een centrale, multifunctionele tribunetrap bovenop een houten podium doorbreekt de grote, open entree en nodigt bezoekers uit om naar boven te gaan.

De collectie van Bibliotheek Gooi en meer is op verschillende plekken in Huis van Eemnes terug te vinden dankzij een boekenkast die de wanden gedeeltelijk omvat. De kast strekt zich uit naar boven en verbindt zo de ruimtes op de begane grond met de eerste verdieping. Een verfijnde mix van warme materialen, zitgroepen van verschillende afmetingen en variërende plafondhoogtes hebben een ruimte gecreëerd waar je zeker een hoekje of de ruimte vindt die bij jou en je plannen past.

Het dynamische aanbod van sport, ontspanning en cultuur benadrukt de veelzijdigheid en levendigheid van Huis van Eemnes. Dit activiteitenaanbod zorgt er ook voor dat er op elk moment van de dag iets te doen is.

Huis van Eemnes

Meer impressies

  • De enorme kastenwand, waarin ook zitjes zijn opgenomen, is multifunctioneel.

  • In de kinderzone van de bibliotheek op de begane grond kunnen kinderen op ontdekkingstocht in boeken of in een grote tipi tent.

  • Het podium doet denken aan een oude gymvloer dankzij de grafische toepassing van sportlijnen.

  • Een grote sporthal die kan worden opgedeeld in drie zalen voor evenementen.

  • De bar, met de contouren van een huis, is een opvallende blikvanger dankzij de felgekleurde bovenkant en een bakstenen voorkant.

"Met het creëren van Huis van Eemnes hebben we samen de gastvrije bibliotheek van de toekomst ontwikkeld."

Marian Buvelôt
Directeur Bibliotheek Gooi en Meer

"We hebben het gemeenschapsgevoel voorop gezet en goed geluisterd naar de behoeften en wensen van de bewoners van Eemnes."

Aat Vos
includi
1 / 2
Projecten

Ontdek onze inclusieve plekken

Bekijk projecten
Meer weten?

Kom in contact

Contact