where people
Thema
Blog
Books
Documentaire
Interview
Succesverhaal
Third places
Bekijk alles
Team
Backbone
Communication
Design
Goat
Management
Project
Research
Bekijk alles
INPACT model
Imagine
Navigate
Position
Artify
Construct
Test
Bekijk alles
Typologie
Bar-Restaurant
Bibliotheek
Cafe
Gezondheidszorg
Hotel
Lounge
Mixed Use
Mobiliteit
Museum
Muziekschool
Office
Onderwijs
Onderzoekscentrum
Ontspanning
Overheid/Maatschappelijk
Retail
Sociale-Infrastructuur
Sport
Theater
Urban
Bekijk alles
Discipline
Architectuur
Graphics
Interieur
Landschap
Onderzoek
Participatie
Stedenbouw
Bekijk alles
Country
Duitsland
IJsland
Nederland
Noorwegen
Palestina
Bekijk alles
Search
Projecten

Herinnering heeft ruimte nodig

Dokumentationszentrum Flucht, Vertreibung, Versöhnung

Het Documentatiecentrum voor Vervolging, Verdrijving, Verzoening in hartje Berlijn is een zichtbaar symbool voor de herinnering en herdenking van vervolging, verdrijving en gedwongen migratie in zowel het verleden als het heden. Op een plek die zeker indruk maakt, hoe moedig je bezoekers aan om langer te blijven en in gesprek te gaan? Door het interieur van de overdekte bibliotheek en het getuigenisarchief de ziel van een derde plek te geven.

Opdrachtgever
Stiftung Flucht, Vertreibung, Versöhnung

Locatie
Berlin, DE

Omvang
1.200 m²

Status
Gerealiseerd

Why

Reflectie kent geen haast

De oprichting van het Documentatiecentrum voor Vervolging, Verdrijving, Verzoening (Duits: Dokumentationszentrum Flucht, Vertreibung, Versöhnung) in 2021 had niet alleen tot doel ruimte te bieden voor herinneringen aan het verleden, maar ook om het debat over huidige gebeurtenissen te stimuleren. De stichting zocht naar oplossingen om deze nieuwe kennislocatie op te zetten als een uitnodigende, open plek voor een breed scala aan doelgroepen. Het toegewijde team achter de stichting hecht veel waarde aan reflectie. Na het doorbladeren van boeken en het horen van persoonlijke verhalen tijdens de rondleiding door de tentoonstelling, moeten bezoekers de kans krijgen om in de bibliotheek te blijven hangen. Zo kunnen ze verwerken wat ze hebben ervaren.

"Bij het interieurontwerp hebben we ruimte gecreëerd voor bezoekers om te reflecteren op wat ze in het museum hebben gezien, gehoord en ervaren."

Aat Vos
includi
How

Kernbelofte: een inclusieve derde plek

Met dit doel voor ogen begeleidden we het team van de stichting tijdens een meerdaagse workshop. Centraal stond de ervaring van de bezoekers, de gezamenlijke verwerking van geschiedenis en respect voor andermans perspectieven. Dit moest zich weerspiegelen in het ontwerp van de plek. Een belangrijk resultaat van de workshop was de kernbelofte van de bibliotheek en het getuigenisarchief: als een centrale en inclusieve derde plek zal het kennis in een breder kader plaatsen en mensen uitnodigen om erover te praten.

Natuurlijke materialen

Comfortabele banken

Natuurlijke materialen zoals leder herinneren eraan dat sommige momenten in de geschiedenis zichtbare sporen achterlaten.

What

Confronterend en toch laagdrempelig

Voordat bezoekers de leeszaal betreden, gaan ze door een gang. Dit gebied is zichtbaar vanuit de belangrijkste tentoonstellingsruimte. Het bevat intieme zitcocoons die bezoekers uitnodigen om verder de bibliotheek in te gaan – zo maakt de nieuwe Third Place al van veraf indruk. Naast comfortabele zitplaatsen biedt elke cocoon ook een mediastation: een kaart op ooghoogte en audio-impressies brengen bezoekers dichter bij levensverhalen waarin vlucht en ontheemding een grote rol speelden. Opvallend ontwerpdetail: de stalen frames van de cocoons tonen geografische coördinaten van plaatsen die het toneel waren van gedwongen migratie. Confronterend en toch laagdrempelig. 

De bibliotheek biedt verschillende plekken om te zitten, te ontspannen en na te denken over de betekenis van herinneringen. Een ontmoetings- en informatiepunt met een grote gemeenschappelijke tafel bevindt zich in het midden van de bibliotheek. Deze centrale ruimte wordt omringd door individuele en groepswerkplekken met een kleine koffiebar. Aantrekkelijke werkplekken zijn ook langs de raamgevel opgesteld. Hier kan elke bezoeker een plek vinden om te lezen, te onderzoeken en om het opgedane te laten bezinken. In de cocoons en veel van het zitmeubilair is leder verwerkt. Dit natuurlijke materiaal herinnert eraan dat er momenten in de geschiedenis zijn die zichtbare sporen achterlaten.

Documentatiecentrum

Meer Impressies

Projecten

Ontdek onze inclusieve plekken

Bekijk projecten
Meer weten?

Kom in contact

Contact